Hopp til hovedinnholdet

Gutt og utsatt for overgrep

Gutt fortviler (colourbox.com)
SNAKK OM DET: Det finnes mange som har opplevd det samme som deg. Å snakke med noen om det du har opplevd kan være til stor hjelp.

Også gutter opplever seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å prate om det vanskelige og tabubelagte.

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt fortviler (colourbox.com)
SNAKK OM DET: Det finnes mange som har opplevd det samme som deg. Å snakke med noen om det du har opplevd kan være til stor hjelp.

Noen gutter og menn synes det er ekstra vanskelig å fortelle om overgrepene de har opplevd, men det å si ifra og snakke om det du har opplevd er viktig for å kunne bearbeide det som har skjedd.

Her har vi samlet noen gode råd gutter som har kommet seg et godt stykke på veien mot et bra liv:

 

 • Aksepter at du har vært utsatt for seksuelt misbruk

  Det som har skjedd, det har faktisk skjedd. Å fortrenge eller prøve å glemme nytter ikke, de vonde minnene og smerten vil dukke opp likevel.

  Bare når du våger å erkjenne for deg selv at du har vært utsatt for overgrep, er du i stand til å komme deg videre mot et godt og helt liv.

 • Plasser skylda, det er uansett ikke din feil

  Den voksne overgriperen har alltid det hele og fulle ansvaret for det han eller hun gjorde med deg. Plasser skylden der den hører hjemme - hos overgriper, og frikjenn deg selv. Dette er en vanskelig, men helt nødvendig jobb å gjøre.

 • Overtal deg selv til ikke å føle skam

  Når du har plassert skylda der den hører hjemme, blir det lettere å kvitte seg med skammen. Du har ingen grunn til å skamme deg,men dessverre tar det tid og mye arbeid å bli kvitt skammen.

  Mange får bukt med skammen gjennom å trene på å overtale seg selv. Si til deg selv: Jeg har ingen grunn til å skamme meg.

 • Finn noen du stoler på og som kan gi deg god hjelp

  Snakk med andre om det du har vært utsatt for. De aller færreste kommer seg videre ved å fortsette å tie og bære smerten alene.

  Finn noen du virkelig stoler på, som du har tillit til og som kan hjelpe. Mange av har funnet gode hjelpere på et frivillig støttesenter, noen har fått god støtte hos familie eller venner. Du kan også snakke med en helsesykepleier, lærer eller andre du stoler på.

 • Tillat deg smerte, sinne, frustrasjon og andre vanskelige følelser

  Du har gode grunner til å ha sterke og vonde følelser. Ved å gi deg selv lov til å ha og vise disse, utforsker årsaken til følelsene og finne ut hvorfor du føler som du gjør, vil de vonde følelsene gradvis bli svakere.

 • Behold håpet når du møter motgang

  De dårlige dagene blir ikke helt borte over natten. Når du har brutt tausheten og funnet deg en god hjelper, kanskje kommet godt i gang med behandling, så vil du etter en stund også møte motgang og oppdage at det ennå er et godt stykke å gå.

  Det er da det er så viktig å beholde håpet og orke å jobbe videre. For livet blir bra et sted der fremme. Vi vet!Hvem kan du fortelle det til?

 

ung.no-logo

Hvem kan du snakke med?

Det kan være mange vanskelige følelser rundt det å våge å fortelle noen om seksuelle overgrep. Det kan derfor være ulikt hva den utsatte trenger for å kunne fortelle sin historie.

Mange har sagt at det betyr mye hva slags kvaliteter den som lytter har. Det å få tillit til og stole på noen, blir for mange svært viktig. Det å finne en som tar i mot og lytter og hvor den som forteller opplever å bli møtt med tilstedeværelse og en som hører etter, kan være til støtte. Mange utsatte har opplevd at det har vært trygt å ha fortelle om sine traumatiske opplevelser.

Det skal ikke bli en ny opplevelse av å være feil og skamme seg, når du velger å betro deg til noen. Det kan være belastende å dele at du har vært utsatt for seksuelle overgrep. Men du skal kunne prate med noen og slippe å bære på opplevelsene alene.

HUSK: Ansvaret ligger hos overgriper og ikke hos deg som utsatt når det gjelder det som har hendt under overgrepene.

Hvorfor synes mange gutter og menn det er så vanskelig å fortelle om overgrep?

 • Redd for ikke å bli trodd
 • Redd for at folk skal synes synd på dem
 • Vil ikke være svak
 • Vil beskytte familien sin
 • Føler skyld/ at de har gjort noe galt
 • Klarer ikke å sette ord på det
 • Er glad i overgriper
 • Overgripe truer med motanmeldelse
 • Redd for å miste venner, og bli sett på som ekkel

Meld fra til politiet

Politiet vil etterforske saken og forsøke finne bevis for at den påståtte handlingen virkelig har skjedd. Dette vil dels kunne skje ved en undersøkelse av barnet hos barnelege, dels gjennom samtaler hos barnepsykiater og dels ved å bruke de andre kontaktene i barnet/ ungdommens nærmiljø som kan gi andre relevante opplysninger.

Hvis politiet mener at det er hold i saken, vil den bli oversendt til statsadvokaten som tar ut tiltale. Etter at det er tatt ut tiltale vil saken bli ført for retten. Som oftest medfører overgrep mot barn fengselsstraff.

Får ikke alltid den responsen man skulle ønske

Overgriperen kan prøve å bortforklare det som har skjedd, eller skjule seg bak ansvarsfraskrivelser. Det fungerer nok best hvis du er godt forberedt og har en klar oppfatning av hva du ønsker skal skje, slik at møtet kan skje mest mulig og på dine premisser.

Det er ellers fort gjort at du mentalt blir satt tilbake til overgrepssituasjonen og mister grepet om her og nå. Det handler om å kunne håndtere doble eller parallelle følelser, kanskje spesielt når den handler om incest, fordi man har så sterke følelser knyttet til det som er ens eget opphav. For de fleste som opplever overgrep, er overgriperen en de kjenner, enten en i familien eller i nærmiljøet.

Tenk litt over hva du ønsker skal skje. Det kan for eksempel være du ønsker en anerkjennelse av hvordan du ser på det som skjedde, en muntlig eller skriftlig beklagelse overfor deg og/eller dine nærmeste, et løfte om å holde seg borte fra steder hvor det er naturlig at dere møtes, eller andre ting.

Plasser skylden og kom deg videre

En gjennomtenkt konfrontasjon kan være en god måte å plassere skyld og selv komme litt videre. Da kan man oppleve at forholdet til overgriperen blir forandret og at man får en større avstand følelsesmessig. Man får overgriperen “ut av kroppen".

Noen opplever at det samme skjer når man anmelder et overgrep. Det er vanskelig å si hva som vil fungere best for deg uten å kjenne mer til situasjonen. Du kan ta kontakt for å diskutere dette videre med meg eller for eksempel noen på et støttesenter i ditt nærområde. Det er ofte godt å ikke stå alene når man skal konfrontere den som har utsatt en for overgrep.

Skrevet av:
prest ved ADAM støtte- og samtaletilbud for menn
Kilder:
Sist oppdatert:
01.04.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

En gutt jeg trener med tok meg på tissen og rumpa, var det galt?
Hei gutt 13 år. Jeg forstår at du blir usikker om du har opplevd at en du trener med tok deg på tissen og rompa. Og om du i ettertid tenker at du ...
Kan gutter bli voldtatt av jenter?
Hei Du har absolutt vært utsatt for et overgrep. Siden du ikke ønsket dette samleie og sa klart ifra om dette, har denne jenta misbrukt deg. Det s...
Har bestemor forgrepet seg på meg?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Du skriver at du overnattet hos bestemoren din og våknet naken ved siden av din nakne bestemor. De...
Jeg har hatt sex med en person som er rundt 25-27 år og er selv 14...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Jeg forstår at du er fortvilet og angrer på det du gjorde. Selv om du tenker at dette er din skyld s...
Pappa kler seg ut og tuller med tissen min når jeg har lagt meg!
Hei gutt 13 år Jeg støtter deg i at dette er merkelig og IKKE riktig!Du må snakke med en voksen og fortelle hva din pappa gjør med deg på kvelde...
Jeg trenger hjelp etter vond analsex!
Kjære gutt 15 år Takk for at du deler denne hendelsen med oss. Dette hørtes ikke noe godt ut. Seksuelle aktiviteter skal jo være deilige, gøya...
Overgrep fra far.
Hei gutt 13 år.   Tusen takk for din henvendelse til oss. Vi forstår godt at du er redd og gjør deg opp mange tanker i forhold til det du opple...
Hun begynte å runke meg, jeg sa hun skulle stoppe og prøvde å skyve henne bort
Hei Takk for din henvendelse  Vi forstår veldig godt at dette ikke var en hyggelig opplevelse for deg. Oppmerksomhet kan være et kompliment slik ...
Har opplevd mye, og nå har jeg mye tanker, søvnproblemer og sinne. 
Hei Takk for at du skriver til oss. Du skriver at du har vært gjennom mange tøffe opplevelser i livet ditt, det er tøffe ting du har vært gjenno...
En venn tvang meg til å dra ned buksa mi og tvang meg til å ha sex
Hei! Det er veldig trist å lese at du har opplevd dette. Du var med en venn hjem og han tvang deg til å dra ned buksa di. Så tvang han seg til å ...
Blir det tatt alvorlig i Norge hvis en kvinne voldtar en mann?
Hei Jeg kan dessverre ikke uttale meg om hvordan det er i andre land. Men i Norge er det like alvorlig og straffbart når en kvinne voldtar en mann s...
Pult av min snille grandonkel. Rompa er rar det henger noe ut. Råd takk.
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Det her er ikke greit. Så fint at du vil at vi skal gi deg råd. Som 15 åring er du under det vi i Norge har so...
Venninnen min la seg oppå meg og forsøkte å ta av meg buksen. Overgrep?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Dette var tydeligvis en skremmende og ubehagelig opplevelse for deg og var absolutt et seksuelt overg...
Er det normalt at en venn tar på meg, åpner buksen og runker meg?
Hei gutt 13 år. Takk for at du skrev til ung.no En venn skal ikke ta på en annen uten samtykke, at den andre har sagt ja til det. En venn kan ikke...
Mor spør om jeg vil være med inn i sengen å leke, hva skal jeg gjøre?
Hei Jeg skjønner at du har det tungt. Fint at du skriver til oss. Du har ikke ansvar for dine mors følelser. Hun har ikke lov til å gjøre noe se...
Læreren min prøvde å ha sex med meg.
Hei Takk for at du sendte mail til oss. Det er veldig bra at du forteller oss om det som har skjedd med deg, det vet vi ikke er så lett. At læreren...
Min stefar, jeg elsker han, men jeg ønsker å vite om det var en voldtekt?
Hei Ja, dette kalles voldtekt. I Norge er det ikke lov for foreldre eller steforeldre å gjøre noe seksuelt med barna eller stebarna sine. Det kalle...
Jeg har tatt noen tester som sies å være troverdige på nettet angående psykopatiske eller sosiopatiske tendenser. Har noen tanker rundt dette...
Hei! Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Hvis jeg forstår deg riktig så har du tatt noen tester på nettet som du kan k...
Overgrep.
Hei gutt 15 år.   Tusen takk for din henvendelse til oss. Så trist å lese at du har hatt en slik opplevelse! Selv om dere var jevngamle og veld...
Se alle