Hopp til hovedinnholdet

Å lure noen eller lyve i seksuelle situasjoner

Par krangler (colourbox.com)
BEGGE: Sex skal være noe begge ønsker og vil. Å lure noen i en slik situasjon er et grovt tillittsbrudd og kan være straffbart.

Det er mange grunner til at noen velger å lure andre eller bevisst lyve om noe, men er det greit å gjøre det i en seksuell situasjon? Og er det lov?

Offentlig og kvalitetssikret
Par krangler (colourbox.com)
BEGGE: Sex skal være noe begge ønsker og vil. Å lure noen i en slik situasjon er et grovt tillittsbrudd og kan være straffbart.

Hvem bestemmer hva som er lov å gjøre?

Det er varierer hvor mye som avtales på forhånd, før noen har sex sammen. Noen tar en grundig prat og blir enige om hvordan sexen skal være og hvor grensene går. Andre har sex uten at de snakker så mye om ønsker, behov og grenser på forhånd.

Men uansett hvor mye eller lite man snakker sammen, eller om man avtaler eller ei på forhånd, finnes det en lov i Norge som sier hva man ikke kan gjøre.

Straffeloven sier at sex mellom to personer skal være helt frivillig fra begges side. Hvis man skal ha sex, kan man gjøre omtrent hva man vil, bare det er ønskelig og frivillig for de som skal ha sex sammen, og de er over den seksuelle lavalder på 16 år.

Hva skjer om man gjør noe mot den andres vilje?

Hvis det på forhånd er satt klare forbehold for å ha sex sammen og dette ikke overholdes, eller det underveis blir gitt uttrykk for at det som skjer ikke er greit, kan dette kalles og ses på som et overgrep.

Overgrep kan anmeldes, og man kan bli dømt etter straffeloven.

Nederst i artikkelen kan du se eksempler på ulike situasjoner.

Å snike av seg kondomet

Noen gutter har, av ulike grunner, motstand mot å bruke kondom, og vil helst ha samleie uten kondom. Men er dere blitt enige om å bruke kondom, er det ikke greit å ta det av og fortsette samleie uten å ha fått samtykke om det fra den man har sex med.

Det kan dessverre skje at et kondom sklir av under samleiet, men det vil gutten etter all sannsynlighet merke. Om dette skjer, er det riktig å stoppe samleie, og ta på et nytt kondom.

I Sveits ble en mann dømt for overgrep etter at han fjernet kondomet uten samtykke fra den han hadde sex med. I Norge har ikke tilsvarende sak vært behandlet ved domstolene.

En ting gutten også bør tenke på for sin egen del, er at det kan være gode grunner til at partneren ønsker at dere skal bruke kondom – kanskje er han eller hun smittet med en seksuelt overførbar infeksjon, eller for jenter kan det dreie seg om eneste måten å hindre uønsket graviditet.

Smittet med kjønnssykdom?

Hvis du vet at du er smittet med en kjønnssykdom, har du plikt til å fortelle det til den du skal ha sex med. Hvis du unngår å fortelle det, eller lyver og sier at du ikke er smittet, kan du bli anmeldt for det.

De seksuelt overførbare infeksjonene gonoré, klamydia, hepatitt B og C, syfilis og hivinfeksjon er allmenn farlige smittsomme infeksjoner etter smittevernloven.

Dette medfører en del plikter og rettigheter for den som er smittet. Utsetter man andre bevisst for smitte av kjønnssykdommer og forholdet blir anmeldt, kan det føre til straff etter straffelovens §237 og 237a.

Å si at man bruker p-piller

Det finnes kvinner som bevisst går inn for å bli gravide uten at mannen får være med å bestemme det. I likestillingens navn burde en slik situasjon også kunne vurderes i forhold til straffeloven om overgrep – hun lurte han ved å si at hun brukte prevensjon, men slik er ikke rettstilstanden per i dag. I praksis har aldri en slik sak vært prøvd for domstolen i Norge.

Men de fleste jenter lurer heldigvis ikke sin partner med dette, og bruker prevensjon når de sier at de gjør det. Derimot er det alltid en risiko for at prevensjonen av ulike grunner kan svikte. Ingen prevensjon beskytter absolutt 100 % mot graviditet.

Det skjer ikke så veldig ofte at prevensjonen svikter, men det kan altså skje, og det bør alle gutter tenke på. Den eneste måten en gutt selv kan bestemme når han vil bli far, er at han selv tar ansvar for dette ved å benytte kondom når det er helt uaktuelt med barn.

Sex skal være gjensidig ønsket og frivillig

Det finnes mange flere eksempler som kunne vært nevnt her. Situasjoner der tilliten brytes ved at den ene lyver og lurer den andre, kan få dramatiske konsekvenser for dem det gjelder.

Om disse situasjonene kan kalles overgrep eller andre lovbrudd, er ikke helt enkelt å avgjøre, men ugreit er det uansett!

Er du i tvil: Prat med noen på Helsestasjon for ungdom eller andre voksen.

Eksempler på ulike situasjoner

Her får du noen eksempler på seksuelle situasjoner der en av partene lyver eller lurer den andre. Husk at sex skal være frivillig og basert på tillit. Det er aldri greit å lure noen når dere har sex.

 • Å snike av seg kondomet

  Kari blir invitert hjem til Ole en kveld. Han er alene hjemme og de blir etterhvert enige om å ha sex. Kari er helt tydelig på at hun kun vil ha sex med kondom. Ole virker litt motvillig, men henter et kondom som han tar på. Hun merker på et tidspunkt at han fomler litt ”der nede”, men først etter at han har fått orgasme og sædavgang inni henne, blir hun mistenksom. Hun sjekker om kondomet er på - noe det ikke er. Han må altså ha tatt av kondomet underveis. Dette til tross for at hun hadde krevd kondom og de var blitt enige på forhånd at samleie skulle skje med kondom... Han lurte henne!

 • Å ikke fortelle, eller lyve om, en kjønnssykdom

  Brage visste at han hadde klamydia, det hadde han fått påvist dagen før. Men han ble så utrolig kåt da han klinte med Trine, så da hun foreslo at de skulle ha sex, klarte han ikke å si nei. Han klarte heller ikke å fortelle at han var smittet, at han ennå ikke hadde fått startet med behandling, og kondom var det ingen av dem som hadde... I dagene etter samleie begynte det å svi litt når Trine tisset, og to uker etter samleiet gikk hun til legen.. Det ble tatt en prøve som viste at hun var smittet av klamydia.

 • Å lyve om at man bruker p-piller

  De var så kåte, og så veldig klare for å ha sex sammen, men Knut hadde ikke forberedt seg på dette i kveld, og hadde derfor ikke kondomer med seg. Mari hadde heller ikke det, men fortalte at hun brukte p-piller og nettopp hadde sjekket seg for kjønnssykdommer. For en flaks! Det hadde nemlig Knut også gjort. Siden ingen av dem hadde kjønnssykdom, og Knut stolte på Mari når hun sa at hun brukte pillen, ble de enige om å ha samleie.

  De møttes flere ganger og hadde sex sammen i dagene og ukene etter den første kvelden. Men plutselig ble Mari så merkelig. Hun unngikk han og svarte ikke på meldingene han sendte til henne. Først mange uker senere ringte hun til han. Og han fikk sjokk - Mari var gravid med hans barn som hun ville beholde! Når han undersøkte saken, viste det seg at Mari ikke hadde brukt p-piller slik hun sa, men bevisst lurt han fordi hun ønsket seg et barn. Knut skulle plutselig bli far til et barn han ikke ønsket seg – ennå... Og det var ingenting han kunne gjøre for å forhindre det nå.

Skrevet av:
Spesialist i sexologisk rådgiving, i samarbeid med ung.no og juridisk avdeling
Sist oppdatert:
08.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Jeg har løyet mye om meg selv ogat jeg har blitt voldtatt
Hei! Det er fint at du skriver til oss! Dette er en vanskelig situasjon å komme seg ut av, det skjønner jeg. Du har løyet om mye om deg selv og de...
Jeg kom ikke da jeg hadde anal med kjæresten, skal jeg si det til han?
Hei jente 15! Takk for spørsmål. Du forteller at du stort sett har det deilig når du har sex og at du som oftest får orgasmer. Du forteller ogs...
Snapper med yngre jenter, er det lov?
Hei Så leit å høre at du sliter med ensomhet - men det er du ikke alene om å gjøre. Jeg legger ved noen artikler du kan lese, og jeg anbefaler d...
Er det ulovlig å lure noen til å få barn med deg ved ikke bruke prevansjon?
Hei Slik rettstilstanden er i Norge i dag vil det ikke være straffbart for en jente å lure noen til å få barn med seg ved å si at man bruker pre...
Er det voldtekt hvis gutten ta kondomet av seg uten å informere jenta?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Bestemmelsen om voldtekt står i straffeloven § 291. Etter denne bestemmelsen er det tre handlinger som regnes som ...
Er det ulovlig å lyve om alderen
Hei Så lenge samleie eller annen seksuell omgang mellom to personer (som begge er over seksuell lavalder) er frivillig fra begge sin side, vil du ...
Har løyet til en venninne, når hun egentlig trenger hjelp. Råd?
Hei Jeg forstår at du er i en vanskelig situasjon. På dette tidspunktet føles det kanskje allerede litt kaotisk. For å rydde opp i situasjonen vi...
Venninnen min vil lure kj
Hei Det er ikke mulig å se om man har brukt p-piller rett før man ble gravid, eller ikke. Dette er dermed et dårlig argument. Jeg er enig med deg i...
Hjelp! Jeg holdt lenge på med en gutt, men han hadde kjæreste hele tiden!
Hei! Jeg forstår det sånn at du flørtet og snakket med en gutt lenge, som du fikk ordentlige følelser for. Dere holdt så og si på, før du fant...
Kjæresten min sa hun var gravid, men sier hun at hun tullet med meg
Hei Jeg forstår godt at du blir stressa!Først: Dersom dere ikke bruker prevensjon som p-piller eller kondom, KAN kjæresten din bli gravid. Det er ...
Kan jeg anmelde at han tok av kondomet, han spurte ikke om mitt samtykke?
Hei jente 20 år.   Takk for at du skrev til ung.no Det kan føles veldig vanskelig hvis man i ettertid vet at mannen tok kondomet av, selv om avt...
Vi er begge over 16 år, er det andre ting som hindrer oss å være kjærester?
Hei Dere er begge over den seksuelle lavalder som du selv sier, og det vil ikke være straffbart å ha sex.Dessverre vet jeg ikke hvordan de nederlan...
Jeg drar meg selv inn i et svart hull av løgn!
Hei jente 15 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no.  Det kan være et første skritt for å endre måten du lever på nå og forsøke å slut...
Venninnen min lyver veldig ofte...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Det er fryktelig vanskelig og frustrerende å være venn med en som lyver. Jeg vil råde deg og andre...
Se alle